Maslul

Cristos a avut întotdeauna o grija și o milă deosebită față de cei bolnavi, vindecându-i și eliberându-i de sub povara suferințelor lor. Această îndatorire îi revine, în mod normal, și Bisericii. Acest Sacrament este acela care se referă la cei bolnavi și legați de suferințe fizice. Sfântul apostol Iacob atestă despre acest Sacrament în scrisoarea sa: ,,Este cineva bolnav? Să-i cheme pe preoții Bisericii și ei să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului”

(Iacob 5, 13-15).

Catehismul ne învață că acest Sacrament poate fi primit de acel credincios care începe să fie în pericol de moarte din cauza bolii sau bătrâneții. Același credincios poate să-l primească din nou, atunci când are loc o agravare a bolii sau când se îmbolnăvește de o altă boală gravă.

Acest Sacrament oferă un har special, prin care bolnavul este unit cu suferințele lui Cristos pentru binele Bisericii și al celui bolnav. În cazul în care persoana bolnavă este incapabilă (de exemplu, se află în comă) să se spovedească, acesta oferă și iertarea păcatelor. Dacă Dumnezeu vrea, poate oferi și vindecarea fizică a bolnavului.

După o lungă tradiție a Bisericii, preoții vizitează bolnavii regulat în prima vineri din lună. Este foarte important, dacă avem pe cineva bolnav, sau în pericol de moarte, să nu amânăm în a-l chema pe preot.

În parohia noastră îi vizităm pe credincioșii bolnavi și în vârstă mai ales în prima vineri din lună acolo unde ei locuiesc. Rugăm familiile și aparținătorii să anunțe la parohie starea de boală gravă a membrilor ei pentru a-i vizita, chiar și la spital, și pentru a le administra sacramentele vindecării: spovada, maslul și împărtășania. Recomandăm a ne chema, pe cât este posibil, în starea cât bolnavul sau cel suferind, încă mai este conștient. Se poate primi maslul și înainte de operație sau intervenții medicale grave . Maslul poate fi primit de mai multe ori în viață, în stare de suferință, de bătrânețe și de boală. O dată pe an, pe 11 februarie, de Ziua Mondială a Bolnavului, administrăm în cadrul Sfintei Liturghii din biserica parohială ,maslul, acelor credincioși care sunt suferinzi ori au vârsta de peste 60 de ani.