Spovada

Deși Botezul ne redă viața divină și ne curăță sufletul, firea umană rămâne slăbită de păcat. De aceea, suntem înclinați să cădem din nou și din nou în păcat. Cunoscându-ne, Dumnezeu nu ne-a lăsat fără îndurarea sa și a întemeiat prin Cristos acest Sacrament al iertării și vindecării sufletești. După învierea sa, Mântuitorul a apărut apostolilor și suflând peste ei a spus: ,,Primiți-l pe Duhul Sfânt. Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate; iar cărora le veți ține, vor fi ținute”(Ioan 20, 19-23). Aceasta a fost instituirea Sacramentului Spovezii.

Cu toții avem nevoie de iertarea lui Dumnezeu, căci cu toții am păcătuit. În acest Sacrament avem ocazia de a ne reîntoarce la el, precum odinioară fiul risipitor.

Să vedem ce avem nevoie să știm înainte de ne apropia de Sfânta Spovadă. Ea implică mai mulți pași, majoritatea dintre ei au loc înainte și după ce intrăm în scaunul de Spovadă. Primul pas este examinarea conștiinței. În rugăciune îi cerem Duhului Sfânt să ne lumineze conștiința pentru a putea vedea cu ce l-am ofensat pe Dumnezeu și pe aproapele. Pentru a ne îndruma în acest pas, ne confruntăm cu poruncile lui Dumnezeu și ale Bisericii. Luându-le pe rând putem vedea unde am fost fideli și unde nu. După aceasta urmează pasul doi: căința sau părerea de rău. Sunt două feluri de căință. Prima este cea desăvârșită, care este motivată din faptul că l-am ofensat pe Dumnezeu în infinita sa iubire, iar a doua este cea nedesăvârșită, care este motivată din alte cauze (de ex. frica de pedeapsa veșnică a Iadului). Amândouă fac Sacramentul Spovezii valid, dar căința desăvârșită este cea care face Spovada cea mai rodnică. Al treilea pas este propunerea. Ne propunem să nu mai încălcăm poruncile lui Dumnezeu. Al patrulea pas este mărturisirea păcatelor. Abia acum intrăm în scaunul de Spovadă, după ce am îndeplinit ceilalți trei pași. Iar ultimul este îndeplinirea pocăinței date de preot pentru repararea daunelor provocate de păcat.

Esențial pentru Spovadă sunt materia, care sunt păcatele, și forma, care este dezlegarea dată de preot, prin cuvintele:” Eu te dezleg de păcatele tale în numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt”.

Trebuie să mai facem o distincție între cele două tipuri de păcat: păcatul de moarte și cel venial. La Spovadă suntem obligați să mărturisim toate păcatele de moarte pe care le-am comis de la ultima Spovadă, și este foarte recomandat a se mărturisi și păcatele veniale.

În general, o persoană se Spovedește pentru prima dată în viață cu ocazia Primei Sfinte Împărtășanii.

Acest Sacrament poate fi administrat numai de Episcopi sau de preoți.

La noi în parohie avem ample ocazii de Spovadă. Duminica și în timpul săptămânii înainte de Sfintele Liturghii cu 15 minute este preotul la Spovadă. Recomandăm credincioșilor spovada regulată, mărturisirea păcatelor, în fiecare lună, în prima vineri a fiecărei luni, sau și în alte zile. Aceasta ne învață la umilință, disponibilitatea la a ierta la rândul nostru celor care ne-au greșit, la răbdare, îngăduință și la încredere în mila lui Dumnezeu față de noi, copiii săi.