Mesajul Sfântului Părinte pentru Postul Mare

Atenție la falșii profeți!
Postul Mare este un timp prielnic pentru a ne da seama dacă inima noastră este amenințată de minciunile falșilor profeți, care riscă să stingă în noi iubirea, și să remediem prin rugăciune, pomană și post. Pe Muntele Măslinilor, la începutul pătimirii sale, Isus răspunde la una din întrebările discipolilor și, anunțând, o ”mare încercare”, descrie situația în care ar putea să ajungă comunitatea celor care cred. ”În fața unor evenimente dureroase – observă Sfântul Părinte – ”unii falși profeți îi vor înșela pe mulți, până într-acolo încât ar putea să stingă în inimi dragostea, centrul întregii Evanghelii”. De aici, întrebarea papei: cine sunt falșii profeți din zilele noastre? Unii, se afirmă în mesaj, sunt ca ”vrăjitorii de șerpi”, ”profită de emoțiile oamenilor pentru a face sclave persoanele și a le duce unde vor ei”. Îi atrag pe bărbați și femei prin ”ademenirile plăcerii de câteva clipe, care este confundată cu fericirea”, sau prin ”amăgirea banului, care îi face sclavi ai profitului sau ai intereselor meschine”.

Șarlatani care ”tratează” suferința cu droguri și realitatea virtuală
Alți falși profeți sunt ”șarlatanii” care ”oferă soluții simple și imediate la suferințe”, dar care se dovedesc ”cu totul ineficiente”. Celor tineri ”este oferit falsul remediu al drogurilor, al relațiilor de unică folosință, al câștigurilor facile dar necinstite”. Sau amăgirea ”unei vieți complet virtuale, în care raporturile par să fie mai simple și rapide, pentru a se arăta apoi în mod dramatic lipsite de sens”. Sunt înșelători, care oferă lucruri fără valoare și iau ceea ce este mai prețios precum ”demnitatea, libertatea și capacitatea de a iubi”. Este ”înșelăciunea vanității” care vine de la diavol, ”părintele minciunii”. Ne revine nouă să discernem inima noastră și ”să analizăm dacă este amenințată de minciuna acestor falși profeți”. Trebuie să învățăm să recunoaștem ceea ce lasă înăuntrul nostru o amprentă bună pentru că aceasta”vine de la Dumnezeu și este valabilă cu adevărat pentru binele nostru”.

Diavolul locuiește în gerul iubirii sufocate
După cum își închipuia Dante Alighieri în ”Infern”, diavolul stă așezat pe un tron de gheață pentru că ”locuiește în gerul iubirii sufocate”. Care sunt semnalele care ne arată că în noi iubirea riscă să se răcească și să se stingă? Mai întâi de toate, ”pofta de bani”, care vine după ce l-am respins pe Dumnezeu și am refuzat să mai căutăm mângâierea în El, preferând dezolarea noastră în locul întăririi care vine din Cuvântul său. Un refuz care se preschimbă în violență împotriva celor considerați o amenințare la certitudinile noastre: ”copilul încă nenăscut, vârstnicul bolnav, oaspetele în trecere, străinul, dar și aproapele care nu corespunde așteptărilor noastre”.

Dragostea rece dăunează Creației și Comunităților noastre
Dacă dragostea se răcește, are de suferit și mediul înconjurător, Creația. ”Pământul este otrăvit de gunoaiele aruncate din neglijență și interes”. Mările, poluate, acoperă ”resturile atâtor naufragiați ai migrațiilor forțate”. Cerurile ”sunt brăzdate de mașini care fac să plouă unelte de moarte”. Iar în comunitățile noastre – citând exortația sa ”Evangelii gaudium” – aduce nepăsarea egoistă, pesimismul steril, tentația de a se izola și de a se angaja în neîncetate războaie fratricide, mentalitatea mundană” care te face să te ocupi doar de aparență, diminuând astfel râvna misionară.

Remediile: rugăciunea, pomana și postul
Dacă vedem aceste semnale în noi și în jurul nostru să ne amintim că Biserica oferă pe parcursul Postului Mare ”dulcele remediu al rugăciunii, pomenii și postului”. Prin rugăciune, ”îi permitem inimii noastre să descopere minciunile” prin care ne înșelăm pe noi înșine. Pomana, care ne eliberează de lăcomie, ar trebui să devină pentru toți ”un adevărat stil de viață”. Cât aș vrea – mărturisește papa– ca ”în fața fiecărui frate care ne cere un ajutor, să ne gândim că acolo se află o chemare din partea divinei Providențe”. Dacă astăzi Dumnezeu se folosește de mine ”ca să ajute un frate, cum nu va avea grijă mâine și ne necesitățile mele?”. În fine, postul care ne dezarmează, ne face să creștem, ”ne trezește, ne face mai atenți la Dumnezeu și la aproapele” și retrezește voința de a asculta de Dumnezeu, unicul care poate să îndestuleze foamea noastră.

”24 de ore pentru Domnul”: adorație euharistică și spovadă
Papa face un apel și celor care nu sunt catolici, dar sunt ”deschiși la glasul lui Dumnezeu”. ”Dacă sunteți ca și noi mâhniți de înmulțirea nelegiuirii în lume”, dacă vă îngrijorează gerul care paralizează inimile și faptele, dacă vedeți că dispare simțul omeniei, alăturați-vă nouă pentru a-l invoca împreună pe Dumnezeu”, a posti împreună cu noi și a dărui ceea ce puteți pentru a-i ajuta pe frați”. Iar pentru cei care fac parte din Biserică, Sfântul Părinte le amintește o bună ocazie de a reîncepe să iubească: inițiativa ”24 de ore pentru Domnul”. În cadrul acestei manifestări, în fiecare dieceză, vineri 9 și sâmbătă 10 martie, cel puțin o biserică va fi deschisă pe durata celor 24 de ore ale zilei pentru adorația euharistică și spovadă. Făcând astfel, încheie papa Francisc, în noaptea de Paști, lumina lumânării pascale va risipi cu adevărat întunericul, iar ascultarea Cuvântului Domnului și primirea Pâinii euharistice ”va permite inimii noastre să ardă din nou de credință, speranță și dragoste”.
( Din radio vaticana – A. Di Bussolo – A. Dancă)