Email: birou@prclugoj.ro   Tel / Fax: 0256 351 758  Tel: 256 353 487

Sinodalitate și faza diecezană a procesului sinodal – ședință la Ordinariatul Episcopal Timișoara

Home Blog Articole Sinodalitate și faza diecezană a procesului sinodal – ședință la Ordinariatul Episcopal Timișoara

Exemple

Sinodalitate și faza diecezană a procesului sinodal – ședință la Ordinariatul Episcopal Timișoara

În Sala Roșie a Ordinariatului Episcopal din Timișoara, a avut loc joi, 14 octombrie începând cu ora 10.00 o întâlnire organizată de Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan cu arhidiaconii, decanii, reprezentanții diferitelor domenii de pastorație (adulți, familii, tineri etc.), ai mișcărilor eccleziale și ai asociațiilor, tema dezbaterilor fiind prima etapă, respectiv faza diecezană a parcursului sinodal inițiat de sf. Părinte Papa Francisc: ascultarea și consultarea Bisericilor locale, etapă care se va încheia în aprilie 2022. Ședința s-a desfășurat atât cu prezență fizică, respectând normele în vigoare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, cât și online, o parte dintre participanți conectându-se pe platforma Zoom.
Întâlnirea a început cu rugăciunea Episcopului Diecezan, după care cei prezenți au rostit împreună rugăciunea oficială al parcursului sinodal.
În prima parte a ședinței Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan a prezentat ideile principale din Documentul pregătitor al sinodului, subliind că nu rezultatul acestui drum sinodal va fi cel mai important ci faptul ca persoanele din cler și laicii din Dieceza noastră vor putea să învețe acest mod de interacțiune, al sinodalității de a asculta și de a merge împreună. – După cum a accentuat și sf. Părinte Papa, sinodul nu este un sondaj de opinie, ci timp pentru a întâlni, a asculta și a discerne cu ajutorul Duhului Sfânt; atmosfera trebuie să fie a unei comuniuni în iubire în spiritul rugăciunii, în spiritul celor trei cuvinte cheie ale sinodului: comuniune, participare, misiune. A merge împreună înseamnă că sunt atent la celălalt, îl ascult, nu numai cu urechea ci și cu inima și cu sufletul, îl primesc, învăț de la el – a spus Episcopul Diecezan.
Întâlnirea a continuat cu parcurgerea de către cei prezenți a principalelor întrebări de consultare din Vademecum, adică ghidul parcursului sinodal. Întrebările și temele de discuții au fost prezentate de către Pr. Zsolt Szilvágyi, vicar episcopal pentru pastorație, și numit de către părintele Episcop Pál, în cadrul acestei întruniri, în calitatea de responsabil și coordonator pentru desfășurarea etapei diecezane a parcursului sinodal. – În fiecare parohie parohul și membrii diferitelor grupuri de credincioși sunt chemați să vorbească despre situația actuală a Biserii, cum am mers până acum împreună, respectiv în ce direcție ar trebui să facem pașii următori. Propunem ca până în data de 15 februarie 2022 fiecare parohie și diferitele grupuri, asociații, mișcări, să facă un referat de maxim 5 pagini, pe care să îl trimită la Ordinariatul Episcopal, unde pe baza acestora se va întocmi un referat de nivel diecezan – a precizat vicarul episcopal pentru pastorație.
În ultima parte a întâlnirii cei prezenți au discutat despre modalitățile concrete de desfășurare a fazei diecezane, venind cu idei și sugestii referitoare la acest parcurs sinodal.
Ședința s-a încheiat cu o rugăciune și binecuvântarea Episcopului Diecezan.

Biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara

Sursa: https://gerhardus.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.